aktiviteetti karhunkatselu

KARHUNKATSELUT JA -KUVAUKSET

Hossassa on mahdollista lähteä karhunkatselu ja -kuvausretkille, joita alueen yritykset tarjoavat. Karhunkatselupaikoilla voit nähdä myös muun muassa ahmoja, sääksiä ja kotkia. Lähimmälle karhunkatselupaikalle on matkaa n. 20 km. Karhunkatselu on mahdollista kesäkuusta elokuun puoleenväliin. Varmimmin tapaat karhun Kuusamon Suurpetokeskuksessa, jonne on matkaa Hossasta reilu 40 km ja Kylmäluomalta 20 km.

aktiviteetti linnut

LINTUJEN BONGAUS

Kylmäluomalla ja Hossassa kannattaa olla kiikarit mukana. Hyvällä tuurilla vesillä lipuu vastaan veistosmainen kaakkuri tai sääksi tekee hurjan saalistussyöksyn veteen. Kylmäluoma on molempien lajien valtakunnallisesti merkittävä pesimäalue. Hossassa voit tavata myös harvinaistuneen uivelon. Lintuja voi tarkkailla omatoimisesti tai parhaimmat havaintopaikat tuntevan oppaan johdolla.

aktiviteetti palvelut

ALUEEN PALVELUT

Hossan kansallispuiston äärellä palvelee useita matkailuyrityksiä. Niiden valikoimassa on monipuolisesti niin luonto-, liikunta- kuin ruokailuelämyksiä. Lue lisää Hossan palveluista Hossa.fi.

Taivalkosken alueen palvelut löydät Visittaivalkoski.fi.

aktiviteetti nahtavyydet

NÄHTÄVYYDET

Tunnetuimpia vierailukohteita Hossan kansallispuiston alueella ovat kalliomaalauksistaan tunnettu Värikallio ja kanjonijärvi Julma-Ölkky sekä Hossan luontokeskus (retkeilykeskus).  Kylmäluomalta on helppo käydä visiitillä kirjailija-professori Kalle Päätalon lapsuudenkodissa, Jokijärven Kallioniemessä (27 km). Näkemisen ja kokemisen arvoinen on myös Suomen vanhin kyläkauppa, Jalavan kauppa Taivalkoskella (47 km). Karhuistaan kuuluisaan Kuusamon Suurpetokeskukseen on Kylmäluomalta matkaa 20 kilometriä ja Hossasta reilu 40 km.

Lisävinkkejä saa sivustolta Luontoon.fiVisittaivalkoski.fi ja Suomussalmi.fi.

ohjelmapalvelu

OHJELMAPALVELUT

Hossan ja Kylmäluoman retkeilykeskuksen väki toteuttaa tilauksesta ohjelmapalveluja ja maastoruokailuja. Räätälöidyt ohjelmapalvelut sopivat hyvin esimerkiksi osaksi kokousta. Lisätietoja alueen ohjelmapalveluista saa retkeilykeskusten vastaanotosta.

melonta

MELONTA JA VENEILY

Hossa on yksi Suomen parhaimmista vesiretkeilykohteista. Kylmäluoman lukuisat lammet ja järvet antavat loistavat lähtökohdat melontaan ja veneilyyn. Koillismaan kuuluisa Iijoki on niin ikään mainio lähikohde vesiretkeilyyn. Useat polkureitistöjen tulipaikoista sijaitsevat rannassa, joten vesiteitse liikkuvan on helppo hyödyntää niitä retkillään.

aktiviteetti marjastus

MARJASTUS JA SIENESTYS

Jokamiehenoikeuksien ansiosta alueen marja- ja sienisato on kaikkien hyödynnettävissä. Marjastajien sankot täyttyvät mustikoista, hilloista, vatuista, puolukoista ja karpaloista. Kangasmetsistä sienestäjät löytävät muun muassa tatteja, haperoita ja rouskuja.

aktiviteetti sukellus

SUKELLUS

Hossan kirkkaat vedet soveltuvat mainiosti sukeltamiseen. Hossan Ollörinjärven huoltorakennus on veloituksetta sukeltajien käytettävissä. Noin 40 metriä syvään Öllöriin on tehty vedenalaisia laitureita sukeltajille.

aktiviteetti metsastys

METSÄSTYS

Kylmäluoma tarjoaa pienriistan metsästäjille laajat valtion metsästysmaat heti retkeilykeskuksen tuntumassa. Metsästyslupia on saatavissa myös paikallisten metsästysseurojen maille, ja lisäksi Kuusamon yhteismetsän alueet ovat lähellä Kylmäluoman retkeilyaluetta. Myös Hossassa kansallispuiston ulkopuolella riittää valtion metsästysmaita.

Lue lisää luvista Eraluvat.fi.

aktiviteetti frisbeegolf

FRISBEEGOLF

Kylmäluoman 9-väyläinen frisbeegolfrata on vapaasti kaikkien käytettävissä. Retkeilykeskuksen vastaanotto vuokraa välineitä ja myy ratakarttoja. Noin 1,5 kilometrin mittainen rata alkaa vastaanottorakennuksen takaa.

Radan esittely Frisbeegolfradat.fi.

Pyöräilijä läskipyörä Kokalmus Hossa Samuli Koivistoinen 2018c medium 1 e1558108331716

MAASTOPYÖRÄILY

Alueen retkeilypolut ja metsäautotiet tarjoavat lukuisia vaihtoehtoja maastopyöräilijöille. Kylmäluomalta voi polkea vanhaa kirkkotietä pitkin kohti Taivalkosken kirkonkylää. Reitit ovat pääsääntöisesti helppokulkuisia, ja ne soveltuvat pyöräilyyn.  Kylmäluoman retkeilykeskuksessa on vuokrattavissa pyöriä ja fatbikeja ja Hossan luontokeskuksella fatbikeja.

Reittikartat löydät Retkikartta.fi-palvelusta, ja valitse kohteeksi Kylmäluoman retkeilyalue tai Hossan kansallispuisto. Maastopyöräkarttoja myös Jälki.fi – palvelussa, Etsi-toiminnolla hae Kylmäluoma tai Hossa.

retkeilu

RETKEILY

Helppokulkuiset polut tekevät Hossasta ja Kylmäluomasta koko perheen retkeilykohteen. Osa reiteistä sopii myös liikuntaesteisille. Metsähallituksen ylläpitämät reitistöt tuli- ja yöpymispaikkoineen takaavat onnistuneen retken. Retkeilykeskukset myyvät retkikarttoja, jotka auttavat sopivien reittien suunnittelussa.

KYLMÄLUOMAN RETKEILYREITIT OVAT MYRSKYN JÄLJILTÄ POIS KÄYTÖSTÄ! Lue lisää retkeilyreitistöistä Luontoon.fi  ja Retkikartta.fi, ja valitse kohteeksi Kylmäluoman retkeilyalue tai Hossan kansallispuisto.

Kylmäluoman luontopolkuesittely Retkipaikka.fi.

kalastus

KALASTUS

Kylmäluomalla toivotaan suuren kirjolohen tarttumista koukkuun. Kehutut kalastuspaikat ovat helposti saavutettavissa lyhyillä siirtymillä. Suosittujen Iso-Pajuluoman ja Katkeimanlammen lisäksi Kylmäluoma tarjoaa paljon lampia ja järviä virvelöintiin sekä uisteluun. Iso-Pajuluoman kaloja on mahdollista narrata myös vuokraveneen kyydistä. Luonnonkantaiset taimenet ja harjukset ovat Hossan kalastusvaltti.

Lue lisää kalastuskohteista ja luvista Eraluvat.fi.