Kalastus

Kylmäluomalla toivotaan suuren kirjolohen tarttumista koukkuun. Kehutut kalastuspaikat ovat helposti saavutettavissa lyhyillä siirtymillä. Suosittujen Iso-Pajuluoman ja Katkeimanlammen lisäksi Kylmäluoma tarjoaa paljon lampia ja järviä virvelöintiin sekä uisteluun. Iso-Pajuluoman kaloja on mahdollista narrata myös vuokraveneen kyydistä. Luonnonkantaiset taimenet ja harjukset ovat Hossan kalastusvaltti. Lue lisää kalastuskohteista ja luvista eraluvat.fi

Retkeily

Helppokulkuiset polut tekevät Hossasta ja Kylmäluomasta koko perheen retkeilykohteen. Osa reiteistä sopii myös liikuntaesteisille. Metsähallituksen ylläpitämät reitistöt tuli- ja yöpymispaikkoineen takaavat onnistuneen retken. Retkeilykeskukset myyvät retkikarttoja, jotka auttavat sopivien reittien suunnittelussa. Lue lisää retkeilyreitistöistä luontoon.fi

Hiihto

Kylmäluomalla on hoidettuja hiihtoreittejä noin 7 kilometriä, yhdellä ladulla voi hiihtää myös luistelutyylillä. Ladut ovat vaativuustasoltaan pääosin helppoja.

Lumikenkäily

Lumikengät antavat vapauden kulkea keskelle metsien hiljaisuutta. Retkeilypolkujen opasteita seuraamalla on kätevää tehdä omalle kunnolle sopiva retki. Hangilla tallusteluun voi vuokrata välineet paikan päältä retkeilykeskuksista.

Maastopyöräily

Alueen retkeilypolut ja metsäautotiet tarjoavat lukuisia vaihtoehtoja maastopyöräilijöille. Kylmäluomalta voi polkea vanhaa kirkkotietä pitkin kohti Taivalkosken kirkonkylää. Reitit ovat pääsääntöisesti helppokulkuisia, ja ne ovat merkittyjä pyöräilyreittejä. Hossan ja Kylmäluoman välillä on 30 kilometrin mittainen vaativa pyöräilyreitti.

Frisbeegolf

Kylmäluoman 9-väyläinen frisbeegolfrata on vapaasti kaikkien käytettävissä. Retkeilykeskuksen vastaanotto vuokraa välineitä ja myy ratakarttoja. Noin 1,5 kilometrin mittainen rata alkaa vastaanottorakennuksen takaa.

Metsästys

Kylmäluoma tarjoaa pienriistan metsästäjille laajat valtion metsästysmaat heti retkeilykeskuksen tuntumassa. Metsästyslupia on saatavissa myös paikallisten metsästysseurojen maille, ja lisäksi Kuusamon yhteismetsän alueet ovat lähellä Kylmäluoman retkeilyaluetta. Myös Hossassa kansallispuiston ulkopuolella riittää valtion metsästysmaita. Lue lisää luvista eraluvat.fi

Sukellus

Hossan kirkkaat vedet soveltuvat mainiosti sukeltamiseen. Hossan Ollörinjärven huoltorakennus on veloituksetta sukeltajien käytettävissä. Noin 40 metriä syvään Öllöriin on tehty vedenalaisia laitureita sukeltajille.

Marjastus ja sienestys

Jokamiehenoikeuksien ansiosta alueen marja- ja sienisato on kaikkien hyödynnettävissä. Marjastajien sankot täyttyvät mustikoista, hilloista, vatuista, puolukoista ja karpaloista. Kangasmetsistä sienestäjät löytävät muun muassa tatteja, haperoita ja rouskuja.

Melonta ja veneily

Hossa on yksi Suomen parhaimmista vesiretkeilykohteista. Kylmäluoman lukuisat lammet ja järvet antavat loistavat lähtökohdat melontaan ja veneilyyn. Koillismaan kuuluisa Iijoki on niin ikään mainio lähikohde vesiretkeilyyn. Useat polkureitistöjen tulipaikoista sijaitsevat rannassa, joten vesiteitse liikkuvan on helppo hyödyntää niitä retkillään.

Moottorikelkkailu

Hossan ja Kylmäluoman moottorikelkkareiteillä voi toteuttaa pitkänkin retken matkailukohteesta toiseen. Paikallisten kelkkailuyhdistysten, kuntien ja Metsähallituksen ylläpitämillä reiteillä ajamiseen tarvitaan uralupa. Lue lisää luvista ja reiteistä eraluvat.fi

Ohjelmapalvelut

Hossan ja Kylmäluoman retkeilykeskuksen väki toteuttaa tilauksesta ohjelmapalveluja ja maastoruokailuja. Räätälöidyt ohjelmapalvelut sopivat hyvin esimerkiksi osaksi kokousta. Lisätietoja alueen ohjelmapalveluista saa retkeilykeskusten vastaanotosta.

Nähtävyydet

Tunnetuimpia vierailukohteita Hossan seudulla ovat kalliomaalauksistaan tunnettu Värikallio, luontokeskus näyttelyineen sekä kanjonijärvi Julma-Ölkky. Kylmäluomalta on helppo käydä visiitillä kirjailija-professori Kalle Päätalon lapsuudenkodissa, Jokijärven Kallioniemessä (27 km). Näkemisen ja kokemisen arvoinen on myös Suomen vanhin kyläkauppa, Jalavan kauppa Taivalkoskella (47 km). Karhuistaan kuuluisaan Kuusamon Suurpetokeskukseen on Kylmäluomalta matkaa reilu 20 kilometriä. Lisävinkkejä saa sivustolta Luontoon.fi, Visittaivalkoski.fi ja Suomussalmi.fi

Alueen palvelut

Hossan kansallispuiston äärellä palvelee useita matkailuyrityksiä. Niiden valikoimassa on monipuolisesti niin luonto-, liikunta- kuin ruokailuelämyksiä. Lue lisää Hossan palveluista Hossa.fi

Lintujen bongaus

Kylmäluomalla ja Hossassa kannattaa olla kiikarit mukana. Hyvällä tuurilla vesillä lipuu vastaan veistosmainen kaakkuri tai sääksi tekee hurjan saalistussyöksyn veteen. Kylmäluoma on molempien lajien valtakunnallisesti merkittävä pesimäalue. Hossassa voit tavata myös harvinaistuneen uivelon. Lintuja voi tarkkailla omatoimisesti tai parhaimmat havaintopaikat tuntevan oppaan johdolla.

Karhunkatselut ja -kuvaukset

Hossassa on mahdollista lähteä karhunkatselu ja -kuvausretkille, joita alueen yritykset tarjoavat. Karhunkatselupaikoilla voit nähdä myös muun muassa ahmoja, sääksiä ja kotkia. Karhunkatselu on mahdollista kesäkuusta elokuun puoleenväliin.


Kalastusluvat

Kylmäluoman ja Hossan kalastusalueille tarvitaan omat kalastuslupansa. Lupia voi ostaa retkeilykeskuksista sekä erälupien verkkokaupasta, palvelunumerosta ja mobiilipalvelusta. Katso ajantasaiset lupavaatimukset eraluvat.fi.


Veneet ja kanootit

Veneitä, kanootteja ja kajakkeja vuokrataan sekä Hossan että Kylmäluoman retkeilykeskuksessa. Kanoottien kuljetuspalvelu on saatavissa sopimuksen mukaan. Kylmäluomalla on vuokrattavissa myös sup-lautoja.


LUMIKENGÄT

Lumikengillä on helppo liikkua keskellä lumisia maisemia. Molemmat retkeilykeskukset vuokraavat lumikenkiä.


maastopyörät

Hossan ja Kylmäluoman kumpuileva harjumaasto on kuin luotu maastopyöräilyä varten. Maastopyöriä saa vuokrattua molemmista kohteista. Lisäksi Kylmäluoma vuokravälineistöön kuuluvat suositut leveärenkaiset fatbiket.


frisbeegolf

Kylmäluoman frisbeegolfradalle ei välttämättä tarvitse omia välineitä. Kiekkoja vuokrataan retkeilykeskuksen vastaanotossa. Myös ratakarttoja on ostettavissa vastaanotosta.


tennis ja sulkapallo

Kylmäluoman tenniskentällä voi pelata omilla tai vastaanotosta vuokratuilla välineillä. Välinevuokraamosta saa pelivälineet myös sulkapalloon ja koripalloon.


Lapsen kantorinkka

Kantorinkka on kätevä keino kuljettaa pikkulasta mukana retkillä. Kantorinkkoja vuokrataan Kylmäluoman retkeilykeskuksesta.